a group of different colored buttons on a pink surface
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, τον ευαίσθητο χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού, υπεύθυνο για την όραση. Η πάθηση αναπτύσσεται όταν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, οδηγώντας σε ανωμαλίες που μπορούν να επηρεάσουν την όραση και να προκαλέσουν τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια χωρίζεται σε δύο βασικά στάδια: την πρώιμη και τη σοβαρή μορφή. Στην πρώιμη φάση, η κατάσταση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να προκαλεί μόνο μικρές βλάβες, όπως τη δημιουργία μικρών εξιδρωματικών αλλοιώσεων και αιμορραγιών. Στη συνέχεια, καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να πολλαπλασιάζονται ανώμαλα να διαρρέουν ή να αναπτύσσονται παθολογικά αγγεία, που ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη πιο σοβαρές βλάβες, όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, πλήρη ενδουαλοειδική αιμορραγία και γλαύκωμα.

Στην προχωρημένη φάση, τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία μέσα στο μάτι, δημιουργώντας θολή όραση ή ακόμα και πλήρη απώλεια όρασης. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν οίδημα του αμφιβληστροειδούς ή να επηρεάσουν την ωχρά κηλίδα και την κεντρική όραση, κάτι που καθιστά δύσκολες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση και η ανάγνωση.

Η διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνει έναν λεπτομερή οφθαλμολογικό έλεγχο, που συνήθως περιλαμβάνει βυθοσκόπηση και άλλες εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και η φλουοροαγγειογραφία. Αυτές οι εξετάσεις επιτρέπουν στον οφθαλμίατρο να παρακολουθήσει τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή και να εκτιμήσει το βαθμό της πάθησης.

Η θεραπεία για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια περιλαμβάνει την αυστηρή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, προκειμένου να ελεγχθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της νόσου. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθούν θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως ενέσεις φαρμάκων (αντιVEGF) ενδουαλοειδικά , laser ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της όρασης και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο για άτομα με διαβήτη, ειδικά εάν έχουν υψηλή γλυκαιμική διακύμανση ή άλλα συνοδά νοσήματα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή της μόνιμης απώλειας όρασης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

a person holding a green object in their hand

Φόρμα Ενδιαφέροντος